تفسیر حکمت 38 مولای متقیان(ع) در چهل و سومین جلسه نهجالبلاغه دانشکده پرستاری و مامایی حضرت فاطمه (س)
به گزارش روابط عمومی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی شیراز، چهل و سومین جلسه نهجالبلاغه، ویژه اساتید و کارمندان، به همت دفتر فرهنگسرا و همکاری معاونت فرهنگی و با حضور حجت الاسلام والمسلمین زارع عمادی در تاریخ ۲۵ آذر1403 در دانشکده پرستاری و مامایی حضرت فاطمه سلام الله علیها برگزار شد.
در این جلسه حجت الاسلام زارع عمادی در بیان حکمت 38 نهج البلاغه گفت: در این حکمت امام (ع) به فرزندش امام حسن (ع) فرمود: پسرم! چهار چیز از من یاد گیر (در خوبىها)، و چهار چیز به خاطر بسپار (در بدی و هشدارها) که تا به آنها عمل مىکنى زیان نبینى.
ازخوبىها، همانا ارزشمندترین بىنیازى عقل است و بزرگترین فقر بىخردى است و ترسناکترین تنهایى خودپسندى است و گرامىترین ارزش خانوادگى، اخلاق نیکوست.
اما بدی ها: پسرم! از دوستى با احمق بپرهیز؛ چرا که مىخواهد به تو نفعى رساند؛ امّا دچار زیانت مىکند. از دوستى با بخیل نیز بپرهیز؛ زیرا آنچه را که سخت به آن نیاز دارى از تو دریغ مىدارد. از دوستى با بدکار بپرهیز که به اندک بهایى تو را مىفروشد و از دوستى با دروغگو بپرهیز که او به سراب ماند: دور را به تو نزدیک و نزدیک را دور مىنمایاند.
او در ادامۀ تفسیر خطبه متقین نیز بیان کرد: کسانی که خدا را بزرگ می بینند و دیگران را کوچک، خود را در بهشت می بینند و بالعکس آنان که دیگران را بزرگ و خداوند را کوچک می بینند خود را در جهنم می بینند.
انسان متقی ۵ ویژگی دارد: قلوبهم محزون _ قلب های آنان محزون است؛ حزن چند نمونه است -حزن مذموم: شوق و رغبت به دنیا، یعنی چشم انسان به دنیا باشد. حسادت انسان را مغموم و ناراحت می کند _حزنی که در اثر نا امیدی باشد و حزنی که در اثر بی صبری باشد.
اما حزن ممدوح: اینکه انسان غم دوری از خداوند را بخورد، غم در از دست دادن فرصت ها، غم دیدن ظلم ظالم به مظلوم و غم مصائب اهل بیت علیهم السلام به شرطی که این غم اثر گزار باشد و انسان در پی حل مسئله و تلاشی برای رفع غم داشته باشد.
از دیگر ویژگی متقین این است که انسان ها از شر آنها در امانند. اندام و چهره آنها در اثر ریاضت لاغر و نحیف است. درخواست و حاجت آنها از دیگران کم است و کمک آنها به دیگران بسیار و نیز انسان های عفیفی هستند؛ عفت بر چند نوع است:
عفت در کلام هر کلامی بر زبان نیاورد و زیاده گویی نمی کند و کم حرف است.
عفت در شکم: خوردن غذای حلال، یعنی هر لقمه ای را نخورد
عفت در شهوت جنسی کنترل مسائل شهوانی ... کلید عفت کنترل نگاه انسان از حرام است.
نظر دهید